فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدیه کاظمی، علی اصغر طالبی*، زهرا تازرونی، یعقوب فتحی پور، مهران رضایی، محمد مهرآبادی صفحات 1-13
    گندم، Triticum aestivum L. یکی از مهم ترین گیاهان زراعی در سراسر جهان است که فقط برای تغذیه کشت می شود. شته سبز گندم، Schizaphis graminum (Rondani) (Hem.: Aphididae) یک آفت مهم گندم در ایران است که خسارت زیادی به محصول وارد می کند. دراین پژوهش، نیازهای گرمایی زنبور Diaeretiella rapae (M'Intosh) روی شته سبز گندم، در پنج دمای ثابت (10، 15، 20، 25 و 5/27 درجه سلسیوس)، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری 8:16 ساعت (روشنایی: تاریکی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که دما اثر معنی دار بر طول دوره رشد قبل از بلوغ داشت، به طوری که میانگین بیشترین و کمترین طول کل دوره رشدی قبل از بلوغ زنبور D. rapaeبه ترتیب در دمای 10 (09/0±49/25 روز) و 25 درجه سلسیوس (05/0±24/9 روز) مشاهده شد. اثر دما بر نرخ رشد زنبور D.rapae با استفاده از مدل های خطی و غیرخطی برازش داده شد. دمای آستانه پایین و ثابت گرمایی زنبور D. rapae با استفاده از مدل رگرسیون خطی به ترتیب 21/3 درجه سلسیوس و 36/229 روز-درجه به دست آمد. مدل Briere-1 برازش به نسبت بالایی در برآورد داده ها نشان داد. همچنین، دمای آستانه پایین، دمای بهینه و دمای آستانه بالا به وسیله این مدل به خوبی تخمین زده شد. بنابراین،  مدل Briere-1 به عنوان یک مدل مناسب برای توصیف دوره رشد و نمو قبل از بلوغ زنبور پارازیتویید D. rapae روی شته S. graminum تعیین شد. در این تحقیق، مدل خطی و مهم ترین مدل های غیر خطی گرمایی و معیارهای انتخاب مدل مناسب مورد ارزیابی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آستانه پایین نمو، ثابت گرمایی، زنبور پارازیتوئید، روز-درجه، کنترل بیولوژیک
  • مسعود حیدری، شهریار جعفری*، جواد کریم زاده اصفهانی، مریم نگهبان، جهانشیر شاکرمی صفحات 15-32
    اسانس های گیاهی متابولیت های ثانویه هستند که از گیاهان در برابر طیف وسیعی از بندپایان و عوامل بیماری زای گیاهی محافظت می کنند. کپسوله کردن اسانس های گیاهی می تواند باعث افزایش پایداری و اثربخشی این ترکیبات برای مقابله با آفات شود. در مطالعه حاضر، اسانس آویشن دنایی، Thymus daenensis Celak. (Lamiales: Lamiaceae)، از طریق روش تقطیر با آب جداسازی شده و سپس، نانوکپسول اوره-فرمالدیید اسانس آن با استفاده از روش پلیمریزاسیون درجا تهیه شد. به علاوه، تاثیر غلظت زیرکشنده 25 درصد (LC25) فرمولاسیون های خالص و نانوکپسول اسانس آویشن دنایی به روش غوطه ور کردن برگ روی فراسنجه های جدول زندگی شته مومی کلم، Brevicoryne brassicae L. (Hem.: Aphididae)، در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) در تیمارهای فرمولاسیون نانوکپسول، فرمولاسیون خالص، شاهد 1 (آب مقطر به همراه Tween 80 (5/0 درصد)) و شاهد 2 (آب مقطر) به ترتیب برابر با 16/0، 21/0، 29/0 و 29/0 بر روز بود. مقدار نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) نیز در شته های تیمار شده با فرمولاسیون نانوکپسول (17/1 بر روز) به طور معنی داری کمتر از شته های تیمار شده با فرمولاسیون خالص (24/1) و گروه های شاهد 1 (34/1) و شاهد 2 (33/1) بود. هم چنین، نرخ خالص تولید مثل(R0) به ترتیب در شته های تیمار شده با فرمولاسیون های نانوکپسول و خالص برابر 24/5 و 84/9 پوره به ازای هر ماده بود که به طور معنی داری کمتر از تیمارهای شاهد بود. بیشترین و کمترین مقدار زمان یک نسل (T) به ترتیب در تیمارهای شاهد 2 (25/11 روز) و فرمولاسیون نانوکپسول (32/10 روز) مشاهده شد. بر اساس یافته های مطالعه حاضر، فرمولاسیون نانوکپسول اسانس آویشن دنایی برای استفاده در مدیریت تلفیقی شته مومی کلم پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نانوذرات، پلیمریزاسیون، اثرات زیرکشندگی، حشره کش گیاهی، نرخ ذاتی افزایش جمعیت
  • بهزاد میری، ناصر معینی نقده، حسنعلی واحدی، مجید میراب بالو* صفحات 33-45

    در این مطالعه، کارآیی تله های رنگی (چسب دار و سطلی) در میزان جلب شوندگی تریپس ها در مزارع حبوبات استان ایلام مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با چهار تیمار (رنگ های زرد، آبی، سفید و سبز) و 12 تکرار در دو سال انجام شد. به طور میانگین، بیش ترین تریپس های جلب شده در مزارع نخود و عدس در سال 1398 به ترتیب برابر با 17/0±03/12 و 14/0±79/15و در سال 1397 برابر با 15/0±88/9 و 21/0±45/13 مربوط به کارت های آبی رنگ بود. نتایج مربوط به تله های سطلی رنگی نیز نشان داد که در هر دو سال بیش ترین میانگین تریپس های جلب شده در مزارع نخود و عدس مربوط به سطل آبی رنگ بود؛ به طوری که بیش ترین میانگین تریپس های جلب شده در مزارع نخود و عدس در سال 1398 به ترتیب برابر با 13/0±29/5 و 19/0±07/7 و در سال 1397 برابر با 13/0±22/5 و 17/0±97/5 به دست آمد. هم چنین با توجه به داده های به دست آمده بیش ترین میزان جلب شوندگی تریپس ها به تله های چسب دار رنگی و تله های سطلی رنگی در مزارع نخود و عدس مربوط به مرحله گلدهی بود. در مجموع، نتایج نشان داد که کارآیی تله های چسب دار رنگی بیش تر از تله های سطلی رنگی است. همچنین کارآیی کارت های چسب دار و سطل های رنگی آبی و زرد در مدیریت کنترل تریپس ها مناسب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تله های رنگی، تریپس، حبوبات، ایلام
  • پیمان نامور* صفحات 47-57
    بید گوجه فرنگی،  Tuta absoluta Meyrick (Lep.: Gelechiidae)آفتی است که از سال 1389 وارد کشور شده و به سرعت در مناطق مختلف از جمله جیرفت گسترش یافته است. نظر به سطح زیر کشت قابل توجه گلخانه های گوجه فرنگی در این منطقه، ناشناخته بودن و قدرت خسارت زایی بسیار بالای بید گوجه فرنگی، مطالعه نوسان های جمعیت و تعیین بهترین ناحیه گیاهی برای نمونه برداری از جمعیت افراد نابالغ این آفت جهت اتخاذ تصمیم های مدیریتی، بسیار مهم است. در این مطالعه، با کشت گیاه گوجه فرنگی در شرایط گلخانه، اقدام به نمونه برداری هفتگی از مراحل مختلف رشدی حشره شامل تخم، لارو و دالان های لاروی به شیوه بررسی بوته و نمونه برداری از برگ ها شد. نتایج نشان داد که فعالیت این حشره از اواسط فصل رشد (اواسط بهمن ماه) در گلخانه مشاهده شده و به تدریج تراکم جمعیت رو به فزونی نهاده و اوج جمعیت در فروردین و اردیبهشت می باشد که در این مدت 5-4 نسل نیز ایجاد می نماید. با ارزیابی داده های حاصل از نمونه برداری مشخص شد که بیش ترین میزان تخم ریزی حشره در نیمه بالایی بوته ها و به طور عمده در سطح زیرین برگ ها صورت می گیرد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که نمونه برداری از دالان های لاروی نسبت به شمارش مراحل زیستی حشره از دقت بالاتری در تخمین جمعیت آفت برخوردار است. هم چنین، بر اساس آزمون همبستگی مشخص شد که بین تغییرات میانگین تعداد لارو و دالان های لاروی در نیمه فوقانی بوته ها، همبستگی مثبت و بیش از دو بخش دیگر بوته وجود دارد و می توان تنها با نمونه برداری از برگ ها در این قسمت و شمارش تعداد دالان ها برآوردی از جمعیت لاروهای فعال به دست آورد.
    کلیدواژگان: شب پره مینوز گوجه فرنگی، تغییرات جمعیت، تعداد نسل، نمونه برداری
  • حوری زاد قائدی، فرحان کچیلی، مسعود لطیفیان*، رضا فرخی نژاد صفحات 59-73

    فعالیت سوسک های جنس Oryctes Hellwig (Col.: Scarabaeidae)باعث خسارت شدید به نخل های خرما می شوند. برای بررسی پراکنش مکانی از 23 نخلستان در استان خوزستان نمونه برداری شد. روش های زمین آماری برای شبیه سازی مدل های پراکنش مکانی استفاده شد. شاخص های همبستگی و همپوشانی آشیان بوم شناختی محاسبه شدند. برای بررسی پراکنش زمانی، یک نخلستان در مناطق آبادان، شادگان و بهبهان به طور تصادفی انتخاب و نمونه برداری ها در فواصل دو هفته یک بار انجام شد. از مدل های سری زمانی برای مطالعه تغییرات فصلی جمعیت استفاده شد. نتایج نشان داد که پراکنش جمعیت های سوسک های کرگدنی O. elegans و O. agamemnon به ترتیب با مدل کروی و خطی سازگاری دارند. میزان اثر قطعه ای تقریبا یکسان و حدود 9/9-7/9 بود. واریوگرام ها دارای دامنه بین 8/3 -2/3 بودند. بر اساس نتایج، احتمال وقوع نسبی (Oij) سوسک O. elegansدر 5/87 درصد از نخلستان های نمونه برداری شده بیشتر ازO. agamemnon بود. میزان همپوشانی آشیان های بوم شناختی دو گونه (D) بین 1-94/0 متغیر بود. جمعیت دو گونه فعالیت خود را از اواخر بهمن تا اوایل اسفند منطقه آغاز کردند. روند افزایش جمعیت برای هر دو گونه در ماه های بهار و اوایل تابستان ادامه داشت. شیب افزایش جمعیت برای گونه O. elegans بیشتر از گونهO. agamemnonبود. اوج تراکم جمعیت گونه O. elegans و O. agamemnon به ترتیب در دهه سوم خرداد و دهه سوم تیر با اختلاف زمانی حدود یک ماهه در آبادان و شادگان بود. در بهبهان، اوج تراکم هر دو گونه تقریبا منطبق برهم و در دهه دوم خرداد ماه بود. نتایج این پژوهش می تواند برای نظارت بر کنترل، طراحی برنامه مدیریت تلفیقی و ارزیابی ریسک مخاطرات سوسک های کرگدنی خرما قابل استفاده باشد.

    کلیدواژگان: نخل خرما، سوسک کرگدنی، توزیع زمانی و مکانی
  • آرش زیبایی* صفحات 75-91

    انواع و ویژگی های بیوشیمیایی پروتیازهای گوارشی در لاروها و افراد بالغ کفشدوزک شکارگر Cryptolaemus montrouzieri Mulsantبا استفاده از سوبستراها و بازدارنده های اختصاصی تعیین و تغییر فعالیت آنها پس از تغذیه روی طعمه های مختلف ارزیابی شد. کفشدوزک ها در شرایط آزمایشگاه پرورش یافته و با شپشک آرد آلود تغذیه شدند. تشریح بدن در محیط کلرید سدیم انجام شد و لوله گوارش نمونه ها همگن و سانتریفیوژ شد. سپس فعالیت انواع پروتیازهای گوارشی تحت تاثیر سوبستراها و بازدارنده های اختصاصی و با تغذیه از سه میزبان تعیین شد. نتایج نشان داد که فقط سیستیین پروتیازها و اگزوپپتیدازها در معده افراد بالغ فعال بودند، اما در لاروها، سرین و سیستیین پروتیازها نیز در هضم نقش داشتند. بیشترین فعالیت سرین پروتیازهای تریپسین، کیموتریپسین و الاستاز لاروها به ترتیب در اسیدیته های 8، 8-9 و 9 به دست آمد. اسیدیته بهینه فعالیت کاتپسین های B و L به ترتیب در مقادیر 6 و 5 در لاروها و افراد بالغ کفشدوزک C. montrouzieriتعیین شد. بیشترین فعالیت آمینو- و کربوکسی پپتیداز گوارشی لاروها در اسیدیته 7 اندازه گیری شد، اما این دو آنزیم در افراد بالغ به ترتیب در اسیدیته های 7 و 6 بیشترین فعالیت را نشان دادند. بازدارنده های اختصاصی سیستاتین، E-64، TLCK، SBTI، TPCK و AEBSF.HCL سبب کاهش معنی دار فعالیت پروتیازهای اختصاصی لاروها و افراد بالغ C. montrouzieriشدند. تفاوت معنی داری در فعالیت سرین پروتیازها، اگزوپپتیدازها و کاتپسین L لاروهای تغذیه شده از شپشک آردآلود مرکبات Planococcus citri، شپشک آردآلود چای Pseudococcus viburniو شته چای Toxoptera aurantiiمشاهده نشد، اما سیستیین پروتیازها و آمینوپپتیداز افراد بالغ تغذیه شده از شته چای کمترین فعالیت را از خود نشان دادند. تفاوت پروفایل پروتیازی در لاروها و افراد بالغ این کفشدوزک موید تفاوت فیزیولوژیک این دو مرحله زیستی و اهمیت سرین پروتیازها در فرآیندهای حفظ و نگهداری شرایط رشدی دستگاه گوارش است. علاوه براین، فعالیت بیشتر سیستیین پروتیازها در افراد بالغ به ماهیت طعمه مصرف شده و وجود ترکیبات مختلف پروتیینی و حتی گلیکوپروتیینی در طعمه ها باز می گردد.

    کلیدواژگان: پروتئاز، Cryptolaemus montrouzieri، فعالیت آنزیمی
  • مریم محمودزاده ارزنه ئی، مسعود حکیمی تبار*، مریم عجم حسنی صفحات 93-97

    سامانه گردش خون و سلول های خونی (هموسیت ها) در دفاع سلولی حشرات نقش مستقیم دارد. تغییرات شکل، تعداد و نوع سلول های خونی، شاخص مهم واکنش موجود زنده به آلودگی و یا تنش هستند. در این تحقیق، سلول های خونی لارو کرم آلو Grapholita funebrana (Treitschke) با استفاده از میکروسکوپ نوری در بزرگنمایی 40 مورد مطالعه قرار گرفتند. شناسایی سلول ها با رنگ آمیزی گیمسا انجام گرفت. پنج نوع سلول خونی در لارو این حشره شناسایی شد که عبارتند ازگرانولوسیت ها (GRs)، پلاسموتوسیت ها (PLs)، اونوسیتویید ها (OEs)، پروهموسیت ها (PRs) و اسفرولوسیت ها (SPs). بررسی درصد فراوانی هموسیت ها در لاروهای سنین مختلف کرم آلو نشان داد که گرانولوسیت ها و پلاسموتوسیت ها فراوان ترین سلول ها در لاروهای سنین چهار و پنج آفت می باشند. تعداد هموسیت ها به تدریج با افزایش سنین لاروی افزایش یافت. به علاوه، اجزای هموگرام شامل وزن لاروی، حجم همولنف، و تعداد کل سلول ها نیز بررسی و تعیین شدند. این مطالعه نشان داد که با افزایش سن لاروی و اندازه آن به تدریج بر حجم همولنف و تعداد کل سلول های خونی افزوده می شود. کرم آلو یکی از آفات جدی باغ های آلو در کشور محسوب می شود و بررسی های ایمنی شناسی روی این آفت کمتر مورد توجه بوده است، لذا در این تحقیق، شناسایی انواع سلول های خونی کرم آلو و تعیین فراوانی آنها مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: Grapholita funebrana، مورفولوژی سلول های خونی، حجم خون
|
  • M. Kazemi, A. A. Talebi *, Z. Tazerouni, Y., Fathipour, M. Rezaei, M. Mehrabadi Pages 1-13
    Wheat, Triticum aestivum L. is of one the most important cultivated crop plants that are grown extensively for food in the world. The green wheat aphid, Schizaphis graminum (Rondani) (Hem.: Aphididae) is an important pest of wheat in Iran causes severe damage to the crop. In this research, thermal requirements of parasitoid wasp, Diaretiella rapae (M'Intosh) (Hym.: Braconidae)on the green wheat aphid, Schizaphis graminum (Rondani) (Hem.: Aphididae) were assessed at five constant temperatures (10, 15, 20, 25 and 27.5ºC), 60±5% RH and a photoperiod of 16L: 8D hours. The results showed that temperature had significant effect on developmental time. The mean of longest and shortest preimaginal period were observed at 10ºC (25.49±0.09 day) and 25ºC (9.24±0.05 day), respectively. Effect of temperature on developmental time of D. rapae was fitted using linear and non-linear models. The lower temperature threshold and thermal constant of D. rapae were 3.21ºC and 229.36 DD, respectively using linear regression model. The non-linear model Berier 1 had relative high goodness- of- fit. T0, Topt and Tmax were fitted well using this model. Therefore, Berier 1 model was determined for the description of temperature-dependent development of D. rapae on S. graminum. In this research, the linear and most common nonlinear thermalmodels and the criteria for selecting appropriate models are evaluated.
    Keywords: lower temperature threshold, thermal constant, parasitoid wasp, degree-day, biological control
  • M. Heidary, Sh. Jafari *, J. Karimzadeh, M. Negahban, J. Shakarami Pages 15-32
    Plant essential oils are secoundary metabolites that protect the plants against wide range of arthropods and plant pathogens. Encapsulation of essential oils can improve their stability and efficacy for pest control. In this study, the essential oil of Thymus daenensis Celak. (Lamiales: Lamiaceae) was extracted using hydro-distillation, and urea-formaldehyde nanocapsule of the essential oil was then prepared using in situ polymerization technique. In addition, the effects of sublethal concentrations (LC25) of pure and nanocapsulated formulations of T. daenensis essential oil on the life-table parameters of Brevicoryne brassicae L. (Hem.: Aphididae) were examined using leaf-dipping method under laboratory conditions. According to the obtained results, the intrinsic rate of increase (r) was 0.16, 0.21, 0.29 and 0.29 day-1 for nanocapsulated formulation, pure formulation, 1st control (distilled water + Tween 80 (0.5%)) and 2nd control (distilled water), respectively. The finite rate of increase (λ) was also significantly lower for aphids treated by nanocapsulated formulation (1.17 day-1) than aphids in pure formulation treatment (1.24 day-1), and 1st (1.34 day-1) and 2nd (1.33 day-1) control groups. Furthermore, the net reproductive rate (R0) was 5.24 and 9.84 nymphs for nanocapsulated and pure formulations, respectively, which were significantly lower than that for controls. The greatest and lowest mean generation time (T) were observed for the 2nd control (11.25 days) and nanocapsulated formulation (10.32 days), respectively. According to findings of this study, the nanocapsulated formulation of T. daenensis essential oil is recommended for use in the integrated pest management of B. brassicae.
    Keywords: Nanoparticle, polymerization, Sublethal effects, Botanical insecticide, Intrinsic rate of increase
  • B. Miri, N. Moeini Naghadeh, H. A. Vahedi, M. Mirab Balou * Pages 33-45

    In this study, the efficiency of colored traps (sticky colored and colored water traps) in thrips attraction in the legumes of Ilam province was investigated. The experiment was conducted in a completely randomized block design with four treatments (yellow, blue, white and green colors) and twelve replicates during two years. On average, the highest number of thrips in chickpea and lentil fields in the year 2019 were 12.03±0.17 and 15.79±0.14 and also in the year 2018 were 9.88±0.15 and 13.45±0.21 for blue sticky traps, respectively.  Also the results of colored water traps showed that in both years, the highest average number of thrips for chickpea and lentil fields was related to blue water trap; so that the highest average number of thrips in chickpea and lentil fields in the year 2019 were 5.29±0.13 and 7.07±0.19 and in the year 2018 was 5.22±0.13 and 5.97±0.17, respectively. Also, according to the data, the highest rate of thrips attraction to colored sticky traps and colored water traps in chickpea and lentil fields was duting the flowering stage of host plants. Overall, the results showed that the efficiency of colored sticky traps was higher than colored water traps. Also, the use of blue and yellow colored traps is appropriate in the management control of thrips.

    Keywords: Colored traps, thrips, Legumes, Ilam
  • P. Namvar * Pages 47-57
    Tomato leaf miner, Tuta absoluta Meyrick (Lep.: Gelechiidae) is a invasive pest for country since 2010 and spread rapidly in different regions including Jiroft. Regarding the increased area of tomato cultivation under greenhouses conditions in this region, the unknown status of pest and its high potential for damage, the study of population fluctuation and determining the best area of the plant for sampling of pre-adult stages is very important to make reliable management decisions. In this study in a tomato cultivated greenhouse, leaves were weekly sampled to check various stages of insect growth including eggs, larvae, and leaf mines. The results showed that the insect activity observed from the middle of growing season and population density gradually increased to its peak in April and May. During this period of time, it reproduces 4-5 generations. The highest number of insect eggs was found on the upper half of the plants and mainly in the lower surface of the leaves. In addition, it was revealed that the sampling of leaf mines was more accurate than counting different developmental stages in estimating the population density of this pest. Based on Correlation test, it was found that there is a positive correlation between the changes in the number of leaf mines and density of larval population in the upper half of the plant. Accordingly, the population density of larvae can be estimated only by sampling the leaves in this section and counting the number of leaf mines.
    Keywords: Tomato leaf miner, population fluctuation, Sampling, Generations
  • H. Ghaedi, F. Kocheili, M. Latifian *, R. Farrokhi Nejad Pages 59-73

    The activity of Oryctes Hellwig(Coleoptera: Scarabaeidae)causes severe damage to date palm. In order to study spatial distribution, 23 date palm plantations as sampling areas were selected. Geostatistical methods were used to simulate spatial distribution models. Correlation and overlap indices of ecological niches were calculated. To investigate the temporal distribution, a plantation was randomly selected in Abadan, Shadegan and Behbahan areas and sampling was performed biweekly intervals. Time series models were used to study seasonal population fluctuations. The results showed that spatial distribution of the rhinoceros beetles, O. elegans and O. agamemnon were compatible with spherical and linear models, respectively. The effect of the fragment was approximately the same, at about 9.7-9.9 and variograms ranged from 3.8 to 3.2. According to the results, the relative probability (Oij) of O. elegans in 87.5% of sampling points was higher than O. agamemnon. The overlap of ecological niches of the two species (D) ranged from 0.94 to 1. Populations of the two species started their activity from late February to early March. Population growth for both species continued in spring and early summer. Population growth rate for O. elegans was more than O. agamemnon. The maximum population densities of O. elegans and O. agamemnon were calculated in June and July with a time difference of about one month in the two regions of Abadan and Shadegan, respectively. In Behbehan area, the peak population density for O. elegans and O. agamemnon was almost identical, in the second week of June. The results of this study could be used for control monitoring, designing an integrated management program and assessment on the risk of rhinoceros beetles.

    Keywords: Date palm, Rhinoceros beetle, Temporal, Spatial distribution
  • A. Zibaee * Pages 75-91

    Type and biochemical properties of the digestive proteases were determined using specific substrates and inhibitors in the larvae and the adults of Cryptolaemus montrouzieri and their activity changes were evaluated when fed on the different preys. Rearing of beetles was done in laboratory conditions and they were fed on citrus mealybug. Dissection was done in NaCl medium and the obtained midgut was homogenized and centrifuged. Then, the activity of digestive proteases determined by using the specific substrates and inhibitors by feeding on three hosts. The results showed that just cysteine proteases and exopeptidases were active in the midgut of adults while both serine and cysteine proteases were engaged in the digestion by the larvae. The highest activity of the serine proteases; trypsin, chymotrypsin and elastase, were found in the pH sets of 8, 8-9 and 9, respectively. The optimal pH of cathepsins B and L were determined in 6 and 5 pH values of the larvae and the adults of C. montrouzieri, respectively. The highest activities of digestive larval amino- and carboxypeptidases were measured at pH 7 while these two enzymes showed the highest activity at pH sets of 7 and 6 in the adults, respectively. The specific inhibitors including cystatin, E-64, TLCK, SBTI, TPCK and AEBSF.HCL significantly decreased the activities of specific proteases in the larvae and the adults of C. montrouzieri. No significant differences were observed in the activities of serine proteases, exopeptidases and cathepsin L in the larvae fed on Planococcus citri, Pseudococcus viburni and Toxoptera aurantii but cysteine proteases and aminopeptidases in the adults fed on tea aphid showed the least activity. The difference in proteolytic profile of the larvae and the adults of C. montrouzieri concur the physiological differences in these two developmental stages with the emphasize on serine proteases in the preservation and control of developmental status of digestive tract. In addition, the higher activity of cysteine proteases in the adults may be related to the nature of utilized prey and presence of different proteinaceous components or even glycoperoteins in the preys.

    Keywords: Protease, Digestion, Cryptolaemus montrouzieri, Biochemical characterization
  • M. Mahmoudzadeh Arzaneei, M. Hakimitabar *, M. Ajamhassani Pages 93-97

    The hemolymph circulatory system and hemocytes play a direct role in insect’s cellular defense. Changes in the shape, number and type of hemocytes are important indicators of an organism's reaction to infection or stress. In this study, larval hemocytes of Grapholita funebrana Treitsch were examined using light microscopy at 40 magnifications. Hemocytes were identified by Giemsa staining. Five types of hemocytes were identified in larvae of these insects as follows: granulocytes (GRs), plasmatocytes (PLs), oenocytoids (OEs), prohemocytes (PRs) and spherulocytes (SPs). Examination of the percentage of hemocytes in different larval instars of G. funebrana showed that granulocytes and plasmotocytes are the most abundant homocytes in fourth- and fifth-stage larvae. The differential number of hemocytes gradually increased as the larvae developed. Also, hemogram components including larval hemolymph volume and total number of hemocytes were determined. This study showed that volume of hemolymph and similarly the total number of hemocytes have a direct relation with the larval growth and body size. Grapholita funebrana is one of the most serious pests of plum orchards in Iran and immunological studies on this pest are rare. Thus, in the current study, types and number of cellular elements have been taken into consideration.

    Keywords: Grapholita funebrana, morphology of hemocytes, blood volume